Naleśniki z farszem ruskim i sosem tzatziki.


Pierwszy raz jedliśmy je w naleśnikarni. Od razu przypadły nam do gustu. Uwielbiam pierogi ruskie, a farszem w wersji z naleśnikiem jest równie dobry. Musiałam odtworzyć je bo niestety naleśnikarnię zamknęli.


Składniki na naleśniki:
- Pół litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- odrobina soli

Składniki na farsz:
- Pół kilo ziemniaków
- 250 g sera twarogowego
- 1 cebula

Składniki na sos tzatziki:
- 2 ogórki zielone
- 200 g jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- przyprawa do tzatziki

Na początku robię sos tzatziki, żeby odleżał swoje. Ogórki ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. Dodaje jogurtu naturalnego, przyprawiam przyprawą do sosu tzatziki. Jeżeli mam ochotę na ostry sos to ścieram 2 ząbki czosnku.
Następnie robię ciasto na naleśniki łącząc mąkę, jajka oraz mleko i odrobinę soli. Odstawiam na jakiś czas,
W między czasie obieram ziemniaki i gotuję je. Jak ziemniaki zagotują się, odcedzam i podsmażam cebulkę z dużą ilością pieprzu (lubię ostre dania). Podsmażoną cebulkę i ser twaróg dodaję do ziemniaków i mieszam składniki.
Następnie smażę naleśniki, dodaję farsz, zawijam. Najlepiej podawać ciepłe i polać sosem tzatziki, jednak jak odgrzewam obiad to naleśniki daję do naczynia żaroodpornego, polewam sosem i zapiekam w piekarniku.

Polecam ! Pyszności jakich mało :)

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Nie kojarzę w ogóle smaku nadzienia - nigdy nie jadłam ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ruskich w tej postaci, trzeba spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności.. i ja trafiam na taki post o tej godzinie. o rany :D

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię naleśniki na każdy możliwy sposób, czy to na słodko czy na słono. są dla mnie zawsze ok

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz